Laat u inspireren in onze blog

0

Zwembad zomerklaar maken

Hoe maak je een zwembad zomerklaar?

Nu de winterperiode op zijn einde loopt en het stilaan terug mooi weer wordt, wilt u natuurlijk terug zo snel mogelijk van uw zwembad kunnen genieten dus mogen we er opnieuw beginnen aan denken om ons zwembad klaar te maken voor de zomer. Hierbij geven wij jullie enkele adviezen hoe U hier best voor te werk gaat. Wanneer U deze stappen doorloopt is uw zwembad in principe terug in zomerconditie.

Vooreerst gaan we met een schepnet al het blader- en ander vuilafval van het winterzeil verwijderen. Vervolgens kan je het zeil met proper water en een zachte borstel schoonmaken en laat het nu goed opdrogen, alvorens het terug op te bergen.

Nu kunnen we beginnen met het zwembad te reinigen. Haal eerst al het grof vuil uit de skimmers en van de bodem, dit dmv een schepnet, daarna kan je de bodem reinigen met een zwembadstofzuiger en de waterlijn (veelal kalkaanslag) gaan poetsen met een zachte spons en speciaal schoonmaakmiddel.

Eenmaal het zwembad proper is kan je indien nodig gaan bijvullen met leidingwater. Let op! Gebruik altijd leidingwater om bij te vullen in plaats van bron- of grondwater. Leidingwater is de juiste basis voor proper en helder zwemwater gedurende de hele zomer. Zorg er ook voor dat het peil hoog genoeg staat in functie van een lamellenafdekking.

Nu het water terug op peil staat kan je beginnen met de filterinstallatie in werking te brengen. Zorg dat alle koppelingen terug zijn aangedraaid, dat de bolkranen goed zijn gepositioneerd en zet de 6-wegkraan op filteren. Vul de voorfilter van de circulatiepomp en schakel de zekeringen in.

De filterinstallatie mag nu een aantal dagen continu draaien om het water proper te krijgen. Indien je voor de winter een goed overwinteringsproduct aan het water hebt toegevoegd zullen 3 dagen continu filteren veelal voldoende zijn. Indien dit niet het geval is filter dan nog wat langer. Houd ook even in het oog hoe lang je filterzand al in de filter zit. Het zand raakt namelijk verzadigd en verliest zo na verloop van tijd zijn filterende eigenschappen. Je doet er goed aan om na 4 jaar het zand te vervangen.

We kunnen nu ook de zekering van de warmtepomp inschakelen, de gewenste temperatuur instellen en de toevoer ernaar open zetten.

In een volgende stap kunnen we nu de waterbalans, zijnde chloor- of zoutgehalte en pH waarde in orde brengen. In sommige gevallen hebben we een zogenaamde chloorchock nodig om het chloor gehalte terug op peil te krijgen. Dit is meestal wanneer het water er groen of melkachtig uitziet. De Ph waarde brengen we tussen de 7,0 en de 7,4. Indien er een automatische dosering aanwezig is dienen de sondes eerst gekalibreerd te worden. Chloor: 750mv / zout: 3,2g/l

zwembad zomerklaar maken
Zwembad zomerklaar maken

Controleer de installatie nogmaals op eventuele lekkages en draai de koppelingen bij indien nodig. Wanneer uw installatie over een automatische dosering beschikt controleer dan zeker ook het niveau van uw chemicaliën.

Zo, uw zwembad is nu terug helemaal klaar voor een spetterende zomer! Let wel, gedurende de zomer moet het zwembadwater op regelmatige basis worden gecontroleerd en blijvend worden onderhouden wilt u zorgeloos van uw zwembad genieten.

Alle onderhoudsproducten en materialen kunt u bij ons bekomen of indien gewenst kunt u voor het zomerklaar maken van uw zwembad op ons een beroep doen.

Contacteer ons gerust voor meer informatie

 

Categories: Zwembaden, Zelfbouw zwembaden

Tags: Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen

Wij antwoorden vrijblijvend al uw vragen